Kiedy drążysz swoją dynię na Halloween, nie wyrzucaj jej cennych nasion! Poniżej przedstawiamy tylko niektóre z ich wielu zalet:
1. Żelazo Odpowiedzialne za proces krwiotwórczy Zwiększa poziom energii
2. Białka Źródło łatwo przyswajalnego białka Stabilizuje poziom cukru we krwi, zmniejszając uczucie głodu.
3. Magnez ½ szklanki nasion dyni zapewnia 92% dziennej zalecanej dawki magnezu.Szczególnie istotne, ponieważ większość ludzi, zwłaszcza żyjących w stresie, boryka się z jego niedostatkiem w ich diecie.
4. Błonnik Usprawnia proces trawienia i perystaltykę jelit Sprawia, że czujesz się syty.
5. Prewencja nowotworowa. Badania wykazały, że pestki dyni mogą pomóc w zapobieganiu raka piersi i prostaty.
6. Alkalizacja. Badania wykazują, że nasiona dyni wyrównują poziom pH w organizmie. Jeśli w Twoim ciele poziom kwasu jest zbyt duży, zdrowe komórki ulegają zniszczeniu – na skutek zmienionego środowiska – i wykształcają się z nich przeróżne bakterie, prowadzące do rozwoju chorób.
7. Cholesterol .Badania wykazują, że pestki dyni mogą pomóc w obniżeniu poziomu “złego” cholesterolu (LDL) oraz podniesieniu poziomu cholesterolu “dobrego” (HDL).
8. Stres i depresja. Nasiona dyni zawierają glutaminian i tryptofan, które redukują objawy stresu i poprawiają ogólne sampoczucie.
9. Kości Wapń, magnez i cynk znajdujące się w pestkach dyni pomagają utrzymać mocne, zdrowe kości, zapobiegając osteoporozie.
10. Nerki Fitozwiązki zawarte w nasionach mogą zapobiegać chorobom nerek i kamicy nerkowej.
Nasiona dyni można jeść na surowo lub pieczone w piecu na blasze 170˚ F/75˚ C przez 15-20 minut. Nie zapomnij zabierać je ze sobą do pracy, w podróż lub na trening do siłowni – to nie tylko wspaniały produkt prozdrowotny, ale także pyszna przekąska!