Jak zastąpić cukier? Czy inne formy cukru są zdrowsze?

Glukoza jest to rodzaj cukru, który jest podstawowym związkiem energetycznym dla naszego organizmu. Prawie wszystko co zjadamy, przekształca się w glukozę zanim zostanie spalone na energię, lub jest magazynowane w postaci glikogenu i trójglicerydów (tłuszczów).

Zbyt duża ilość cukru może jednak być szkodliwa dla zdrowia. Na pierwszy rzut oka sprawa wydaje się być prosta – ograniczamy słodzenie i wszystko jest pod kontrolą. Nie do końca, ponieważ prawdziwym problemem jest dodatek cukru w diecie, a dokładniej w produktach, w których nawet nie jesteśmy świadomi że się znajduje.

Oto 10 ukrytych form cukru, które możemy znaleźć w jedzeniu:

1. SYROP Z AGAWY

Agawa jest postrzegana jako zdrowy słodzik, gdyż ma niski indeks glikemiczny (IG). Oznacza to, że cukier nie przedostaje się do krwi tak szybko i nie powoduje skoków insuliny, które mogą prowadzić do cukrzycy typu II. Syrop z agawy, to przede wszystkim fruktoza, która jest przetwarzana wyłącznie w wątrobie, gdzie niestety też bardzo często jest magazynowana i przetwarzana na tłuszcz.

2. DEKSTROZA

Dekstroza to tylko inna nazwa dla glukozy. Powszechnie spotykana w napojach dla sportowców, lodach, pieczywie czy ziemniakach. Dekstroza ma wysoki indeks glikemiczny i wchłania się tak szybko, że prowadzi to do wybuchu energii, a następnie do efektu klasycznego dla spadku cukru.

3. SYROP TRZCINOWY

Syrop z trzciny cukrowej, to inaczej skoncentrowany cukier (sacharoza). Ma wysoki indeks glikemiczny, a co za tym idzie wyzwala wydzielanie insuliny. Syrop trzcinowy możemy znaleźć w paczkowanej żywności i pieczywie.

4. SYROP KUKURYDZIANY

Warto zaznaczyć, że syrop kukurydziany i syrop o wysokiej zawartości fruktozy (HFCS) to nie do samo. Syrop kukurydziany, to głównie glukoza z niewielkim dodatkiem fruktozy. A HFCS to przede wszystkim fruktoza. Oba syropy mają jednak wysoki indeks glikemiczny i wywierają wpływ na podwyższenie poziomu cholesterolu. Syrop kukurydziany znajdziemy głównie w owocach z puszek.

5. SYROP SŁODOWY JĘCZMIENIA

Jest to słodzik o niskim indeksie glikemicznym. Niestety jest również o połowę mniej słodki niż zwykły cukier, dlatego też jest znacznie częściej wykorzystywany w wielu produktach, które na pewno spożywasz.

6. SORBITOL

Sorbitol jest słodzikiem na bazie alkoholu, który w 1 gramie ma mniej kalorii niż inne cukry. Z uwagi na fakt, iż nie ma obowiązku podawania go na etykietach jako „cukier”, wykorzystuje się go bardzo często do produkcji tak zwanych produktów „bezcukrowych” jak np. guma do żucia. Mimo iż nie podnosi poziomu cukru we krwi, może powodować rozstrój jelit, gazy oraz wzdęcia, a spożywany w dużych ilościach może doprowadzić do biegunki.

7. MELASA

Melasa jest to syrop, który zawierający około 40% sacharozy. Powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru spożywczego i ma umiarkowany indeks glikemiczny. Charakteryzuje go także wysoka zawartość składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez czy wapń. Najczęściej możemy go znaleźć w pieczywie, fasoli czy sosie barbecue. Jest zaliczany do „dobrych” cukrów, ale mimo to jednak wciąż pozostaje cukrem.

8. FRUKTOZA

Fruktoza jest cukrem z owoców i znajduje się we wszystkim od jabłek, aż do kukurydzy. Coraz częściej fruktozę można nabyć również w postaci krystalicznej jako substytut cukru spożywczego (sacharozy). Fruktoza jest słodsza od sacharozy, dlatego też używa się jej w mniejszej ilości. Niestety jest obciążeniem dla wątroby, przez co może się kumulować we krwi i powodować skoki insuliny.

9. CUKIER MUSCOVADO

Cukier Muscovado jest to nierafinowany cukier z trzciny cukrowej który charakteryzuje silny smak melasy. Często nazywany jest również „wilgotnym cukrem”, który ma ciemno brązowy odcień. Choć jest pochodzenia naturalnego, to jednak ma dość wysoki indeks glikemiczny. Mimo, iż jedna łyżeczka to zaledwie 11 kalorii, to jednak nie jest wcale zdrowszy od zwykłego, rafinowanego cukru spożywczego.

10. WYSOKOFRUKTOZOWY SYROP KUKURYDZIANY (HFCS)

Wysokofruktozowy syrop kukurydziany powstaje ze skrobi kukurydzianej i jest tani w produkcji. Dlatego też wykorzystywany jest niemalże we wszystkich produktach spożywczych od napojów bezalkoholowych, aż po wypieki. Niestety powoduje ogromne skoki insuliny oraz wzrost wagi, dlatego też unikaj go za wszelką cenę!

PODSUMOWANIE

Tak naprawdę nie ma znaczenia jaki rodzaj cukru dostarczamy naszemu organizmowi, ponieważ każdy z nich przyczynia się do nadmiernego przyrostu wagi i może zwiększać ryzyko cukrzycy. Naukowcy z American Heart Association zalecają, by nie przekraczać 5 łyżeczek cukru dziennie, mając na uwadze również wszelkie cukry ukryte w produktach które spożywamy.

Tymczasem przeciętny Polak zużywa około 20 łyżeczek, częściowo ze względu na ukryty cukier w produktach. Warto jest więc zwracać uwagę na etykiety i zmniejszyć spożywanie środków słodzących robiąc tym samym przysługę swojej wątrobie i trzustce. Odbije się to korzystnie na Twoim zdrowiu i samopoczuciu, a kubki smakowe z czasem nabiorą takiego wyczucia, że to co niegdyś było ledwo słodkie, wówczas będzie niczym sam cukier.