Zdrowe odżywianie, redukcja masy, kształtowanie własnego ciała czy odchudzanie to procesy wielopoziomowe, których podstawą jest prawidłowe odżywianie. To własnie celnie dobrana dieta wspomagana aktywnością ruchową i odpowiednią ilością odpoczynku przyniesie najbardziej widoczne i trwałe efekty. Ogromną rolę w codziennym spożywaniu posiłków odgrywają warzywa zamknięte w słoiku. Jak i z czego wykonać kiszonki? Na co one wpływają? Jakie mają wartości i właściwości dla zdrowia człowieka?
Z czego wykonać kiszone warzywa?
Kiszonki to produkty, które można zrobić niemalże ze wszystkiego. Choć najbardziej popularne są kiszona kapusta czy ogórki, to wiele ciekawych i korzystnych walorów posiada również poddanie temu procesowi warzyw takich jak: papryka, pomidory, czosnek, kalafior, cukinia czy marchew, Kisić można również wszelkiego rodzaju owoce, które zawierają dużą ilość cukru i wody.
W jaki sposób przygotować kiszone specjały?
Proces ten jest prosty i nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kucharskich. Działanie te można wykonać na wiele sposób, jednak najbardziej popularnym jest przygotowanie solanki oraz umieszczenie warzyw i różnego rodzaju przypraw w szczelnie zamykanym słoju lub ceramicznym naczyniu. Po zamknięciu kiszonek słoiki wraz z zawartością należy pasteryzować.
Wartości i właściwości kiszonek
Kiszone warzywa i owoce to produkt bardzo zdrowy, który wpływa zarówno na różnego rodzaju procesy wewnętrzne, jak i wygląd czy samopoczucie. oprócz samych produktów umieszczonych w słoju warto również zwrócić uwagę na powstałe soki kiszone, które należy również wykorzystać w swojej diecie. Wśród najbardziej zauważalnych wartości kiszonek warto wyróżnić:
- bogactwo witamin i składników mineralnych,
- regulacja metabolizmu,
- ułatwianie przyswajania substancji odżywczych,
- wspomaganie odchudzania,
- wzmacnianie włosów i paznokci,
- właściwości antyoksydacyjne,
- wiele innych
Wdrażając do swojej diety kiszone owoce i warzywa warto również skupić się na spożywaniu odpowiedniej ilości płynów takich jak woda czy soki naturalne. Kolejnym bardzo pozytywnie wpływającym z drowie człowieka elementem jest również zakwas z buraka.