Czy czerwona herbata wpływa na odchudzanie?
Czerwona herbata ma unikalne właściwości. To jeden z najczęściej wybieranych napojów w diecie odchudzającej. Badania dowodzą, że w utracie zbędnych kilogramów pomaga już samo regularne picie czerwonej herbaty. Nie jest do końca wyjaśnione, dlaczego tak się dzieje. Wiadomo jednak, że czerwona herbata potrafi spowalniać odkładanie tkanki tłuszczowej, pobudza pracę układu trawiennego i w efekcie znacznie pomaga osobom na diecie.
Styl życia
Przy tym wszystkim nie wolno jednak zapominać, że picie herbaty to nie wszystko. Jeśli naprawdę chcemy schudnąć, powinniśmy zadbać o właściwą dietę oraz zapewnić organizmowi odrobinę ruchu. Jak więc zawsze w takim wypadku, prawdą okazuje się twierdzenie, że jeden składnik nigdy nie pozwoli nam na skuteczne odchudzanie. To osiągniemy tylko wtedy, gdy zmienimy całe swoje życie. Picie herbaty może być wyrazem tej zmiany. Warto jednak wiedzieć, że nie tylko czerwona herbata wykazuje właściwości wspomagające odchudzanie. Takie właściwości posiadają, w mniejszym lub większym stopniu, także inne typy herbat.
Czerwona herbata – skład
Czerwona herbata jest wytwarzana z liści oraz młodych pędów rośliny z gatunku Camellia sinensis i Camellia assamica, rosnącej w wilgotnym i ciepłym klimacie. Czerwona herbata stanowi 5% światowej produkcji.
Skład naparu z czerwonej herbaty:
- katechiny stanowią 10–12%,
- teaflawiny 3–6%,
- tearubiginy 12–18%,
- flawonole 6–8%,
- kwasy fenolowe i depsydy 10–12%,
- aminokwasy 13–15%,
- metyloksantyny 8–11%,
- węglowodany 15%,
- białka 1%,
- związki mineralne 10%,
- substancje lotne <0,1%.