Czy tłuszcz w jedzeniu jest potrzebny? 4 oznaki zbyt małej ilości tłuszczu w diecie

Jak wiemy każda dieta powinna zawierać 3 najważniejsze grupy produktów: białka, cukry i tłuszcze. Dla zbilansowania diety i prawidłowego funkcjonowania organizmu nie powinnismy pomijać żadnej z nich. W odpowiednich proporcjach powinniśmy przygotowywać każdy swój posiłek. Eliminowanie tłuszczu z diety nie jest dobrym pomysłem, ponieważ jest on równie ważny dla naszego zdrowia, jak witaminy, błonnik, minerały, białko czy węglowodany. Opieranie diety wyłącznie na produktach light czy odtłuszczonych, może nie tylko przynieść efekt odwrotny do zamierzonego, ale również poważnie zagrażać zdrowiu.

4 oznaki zbyt małej ilości tłuszczu w diecie

1) Ciągły głód – tłuszcze powodują uczucie sytości, więc ich ograniczenie prowadzi do ciągłego uczucia głodu i podjadania. Dlatego brak tłuszczu prowadzi do konsumowania większej ilości kalorii niż jest to potrzebne.

2) Sucha skóra – tłuszcz odpowiada za prawidłową budowę komórek w naszym ciele i ich sprawne funkcjonowanie. Skóra jest miejscem gdzie możemy zobaczyć na własne oczy, że coś jest nie tak.

3) Odczuwanie zimna – “Szczupli ludzie, który nie dostarczają wystarczającej ilości tłuszczu w diecie często skarżą się na ciągłe odczuwanie chłodu” – podkreśla dietetyk, Felicia Stoler, autorka książki “Living Skinny in Fat Genes”

4) Ciągłe zmęczenie i brak koncentracji – brak podstawowych kwasów tłuszczowych, może doprowadzić do problemów z prawidłowym funkcjonowaniem mózgu. Najbardziej cierpią takie procesy jak uczenie się, zapamiętywanie i koncentracja.

Aby prawidłowo zbilansować dietę należy zapewnić dzienną podaż tłuszczu na poziomie około 25-35%.