Tobie również dieta kojarzy się z ogromem wyrzeczeń, samymi warzywami i niezbyt smacznymi potrawami? Nie da się zaprzeczyć, że podstawą zdrowiej diety powinny być pokarmy niskoprzetworzone, bogate w błonnik i składniki odżywcze. Jednak to nie oznacza, że masz się na diecie męczyć i jeść coś, czego nie lubisz. Poniżej podpowiadamy, co warto włączyć do swojego jadłospisu, aby łatwiej było Ci zbudować sylwetkę. Niestety bez odpowiednich nawyków żywieniowych będzie Ci bardzo trudno to zrobić.
Od czego zacząć układanie diety?
Przede wszystkim musisz wyliczyć swoje bazowe zapotrzebowanie kaloryczne, czyli wartość, jaką Twój organizm potrzebuje, aby dobrze funkcjonować – na bazowej wartości ani nie tyjesz, ani nie chudniesz. Dla jednego jest to 2000 kcal, a dla kogoś innego 4000 kcal. Wszystko zależy od tego, jaką masz aktywność każdego dnia, czy trenujesz rekreacyjnie, czy może profesjonalnie.
Ilość makroskładników w diecie
Kolejna sprawa, to określenie udziału wartości białek, tłuszczy i węglowodanów. I tu znowu wszystko zależy od Twoich indywidualnych potrzeb, niemniej zazwyczaj rozkłada się to następująco: Białka: 30%, Tłuszcze: 30% i Węglowodany 40% z wyliczonego wcześniej zapotrzebowania kalorycznego.
Jakie produkty wybierać?
Przede wszystkim powinieneś nauczyć się czytać etykiety i tabele kaloryczne danych produktów, następnie wliczać je w swoje dzienne zapotrzebowanie. Stawiaj na chude mięsa, warzywa, kasze, czy ryż. Jednak pamiętaj, że nic się nie stanie, jeśli od czasu do czasu zjesz sobie ciastko, czy chipsy. Zasada jest taka, żeby z tym nie przesadzać, bo kiedy trzymasz się swojego stylu żywienia, nie jesz ciągle fast foodów, to jedno ciastko nie zniweczy Twoich wysiłków.