Lodówki bezszronowe bez wątpienia wpływają na jakość przechowywania żywności. Musimy także pamiętać o odpowiednim rozmieszczeniu produktów, tak aby sprawnie zorganizować przestrzeń. Nie bez powodu modele No Frost są tak chętnie wybierane przez klientów. Pozwalają zaoszczędzić energię i zadbać o wydajność sprzętu, który nie gromadzi szronu. Co ciekawe, dzięki temu można poprawić przydatność niektórych wyrobów spożywczych. Jak przechowywać żywność w lodówce? O czym warto pamiętać? Jakie zalety ma bezszronowa lodówka?
Przechowywanie żywności w lodówce
Jeśli zdecydowaliśmy się na model No Frost, warto mieć na uwadze także odpowiednie przechowywanie żywności. Dzięki temu sprzęt może pozytywnie wpływać na jakość przechowywania. Poznanie zasad układania grup produktów sprawia, że na dłużej zachowamy walory zapachowe, smakowe i odżywcze jedzenia. Nie zapominajmy o tym, że ogromne pomocne są funkcje urządzenia. Warto kupić sprzęt z systemem No Frost, który zapobiega osadzaniu się szronu w lodówce.
System cyrkulacji ma za zadanie usuwać ciepłe powietrze we wnętrzu urządzenia. W zamian nadmuchiwane jest powietrze chłodne, które osusza wnętrze. Pamiętajmy o tym, że ograniczona wilgoć w lodówce może przyczynić się do dłuższej świeżości serów, wędlin i warzyw. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie specjalnych pojemników, które zapobiegają wysychaniu żywności. W zamrażalce jedzenie nie pokrywa się warstwami lodu, a produkty do siebie nie przywierają. No Frost daje nam możliwość utrzymania czystości. Zaszronione lodówki mają niższą efektywność.
Uporządkowana żywność
Nie bez znaczenia są komory żywności, które zapobiegają wysuszaniu jedzenia. Polegają na wydzieleniu specjalnych szuflad, gdzie można trzymać ryby, świeże mięso i wędliny w odpowiedniej temperaturze. Taka żywność zachowuje smak, zapach i wartości odżywcze przez długi czas. Faktem jest, że temperatura komory świeżości jest zależna od ogólnych ustawień i może mieścić się w granicach od -1 do +3 stopnie Celsjusza.
Planując rozmieszczenie żywności w lodówce, trzeba mieć na uwadze to, aby półki nie były przeładowane. Musimy zapewnić przepływ powietrza między produktami. Nie wkładajmy ciepłego jedzenia do lodówki, a owoce i warzywa przechowujmy w osobnych szufladach. Zawsze warto sprawdzać, czy drzwi lodówki są dokładnie zamknięte. Co ciekawe, w lodówce nie powinniśmy przechowywać czosnku, bananów, ziemniaków i cebuli.
System No Frost
Jakie zalety ma system No Frost w lodówce? Pamiętajmy o tym, że najważniejszym atutem jest wyeliminowanie szronu z wnętrza lodówki. Nie musimy jej rozmrażać, co jest komfortowe dla domowników. Ponadto, w lodówce nie panuje wysoka wilgoć, dlatego można w niej przechowywać produkty przez dłuższy czas. Jak widać, system No Frost ma duży wpływ na jakość przechowywania jedzenia. Praktycznie w każdym domu wybieramy lodówki z tą technologią. Na szczęście istnieje wiele propozycji na rynku, które spełnią nasze oczekiwania. Lodówka powinna bazować na wydajności i niezawodnym działaniu. Sprawdź możliwości zadbania o jakość przechowywania żywności z Lodówką bezszronową. Coraz większe grono klientów docenia bezszronowe lodówki znanych marek.
Przechowywanie żywności powinno odbywać się na określonych zasadach, tak aby na długo zachować jej smak i wartości odżywcze. Z pomocą przychodzi system No Frost, który jest znany już od wielu lat. Może on dotyczyć zarówno lodówki, jak i zamrażalki, czy też jedynie lodówki. Proces wyboru jest zależny od naszych oczekiwań. Nowoczesne lodówki będą nam służyć przez długi czas.