Naturalne substancje biologicznie czynne. Polifenole, bioflawonoidy, taniny i katechiny.

W poniższym artykule przedstawiamy polifenole i bioflawonoidy, które często występują w żywności typowej dla klimatu umiarkowanego, jak również są obecne w wielu produktach CVI.

Naukowcy wciąż odkrywają w codziennym pożywieniu wiele cennych substancji, takich jak kwas elagowy, glicyryzyna, katechiny, resweratrol i wiele innych. Oczywiście, substancje te nie dostarczają nam energii ani nie uczestniczą w procesie trawienia żywności. Niemniej, chronią nas m.in. przed rakiem, reumatyzmem, nadciśnieniem tętniczym, zawałem serca – choć to tylko niektóre z ich korzystnych właściwości. Które ze składników odżywczych, przypraw i ziół – według ostatnich doniesień naukowych – rzeczywiście poprawiają stan naszego zdrowia? Istnieje dość duża liczba owoców, warzyw, przypraw i ziół, które różnią się od siebie. Zawierają one nie tylko witaminy, składniki mineralne, ale również tak zwane polifenole i bioflawonoidy (barwniki pochodzenia roślinnego), które – zgodnie z wynikami najnowszych badań naukowych – stanowią najsilniejszą grupę naturalnych, „podobnych do leków” substancji o niesamowitej sile ochronnej. Powinniśmy spożywać je w jak największych ilościach. Każda z nich to „gwarancja” zachowania zdrowia.

Taniny

Taniny i katechiny wchodzą w skład polifenoli. Praktycznie każda roślina zawiera jakiś rodzaj tanin. Z punktu widzenia budowy chemicznej,   są  to  niejednorodne,   pozbawione azotu   składniki.   Biorąc   pod   uwagę   ich rozpuszczalność w wodzie, można wyróżnić dwie grupy składników: o rozpuszczalne w wodzie: są to estry powstałe z cukru oraz fenolokwasów. Należą do nich taniny. Formy wolne od cukru zwane depsydami, są reprezentowane przez kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy? trudno rozpuszczalne w wodzie: są to skondensowane, pierścieniowe składniki. Do tej grupy należą katechiny. Posiadają one ostry (drażniący) zapach.

Fizjologiczne właściwości tanin i katechin

Taniny chronią rośliny przed  rozkładem  i gniciem. Od wieków człowiek używa tych substancji do konserwacji zwierzęcych skór. Posiadają właściwości ściągające: powodują denaturację  białek na  powierzchni  błon śluzowych,  tworząc  ochronną  warstwę. Ponadto, blokując przewody gruczołowe, zmniejszają wydzielanie śluzu. Utworzona   w   ten   sposób   warstwa   stanowi osłonę dla głębiej położonych tkanek przed czynnikami drażniącymi błonę śluzową – w efekcie umożliwia   powstawanie poniżej niej nowej generacji     komórek. Taniny łagodzą objawy zapalenia, szczególnie przekrwienie! ból. Mogą   zatrzymać   niewielkie krwawienia    z naczyń włosowatych błony śluzowej. Zmienione pod wpływem działania tanin powierzchnie skóry oraz błon śluzowych nie stanowią przyjaznego środowiska dla wzrostu bakterii. Taniny wykazują również właściwości przeciwbakteryjne – uszkadzają bowiem ściany bakterii, hamując w ten sposób ich rozmnażanie się.

Kwas elagowy

Kwas  elagowy,  należący  do  grupy tanin hydrolizujących, zainteresował ostatnio naukowców zajmujących się chorobami nowotworowymi. Opublikowane wyniki  badań, wskazują, że związek ten może być skuteczny w walce z rakiem.

Bogate źródła kwasu elagowego: truskawki, winogrona, wiśnie, granaty oraz mango.

Nie  ma  oficjalnie  ustalonego, zalecanego dziennego spożycia kwasu elagowego (war­tość ROA). Właściwie nie mamy jeszcze wy­starczających danych wskazujących, ile powin­no się go spożywać. Dietetycy zwykle zalecają nam   spożywanie   przynajmniej   pół  kubka jednego z wyżej wymienionych owoców. Kwas elagowy posiada silne właściwości antyoksydacyjne, tj.  hamuje niszczące działanie wolnych rodników. U zwierząt., doświadczalnych   wykazano,   że   kwasi elagowy   oddziałuje   zarówno   na   syntetyczne,  jak   i   naturalne   kancerogeny, neutralizując w ten sposób ich niepożądane działanie    i    chroniąc    zdrowe    komórki. przed  złośliwą zmianą  (transformacją nowotworową). Krótko mówiąc: blokuje te enzymy w organizmie, które aktywnie biorą udział w proliferacji komórek nowotworowych,     Właściwości kwasu elagowego – który jest w stanie oddziaływać z kancerogenami – są niezwykle obiecujące.

Czytaj również czy różni się Nietolerancja pokarmowa od alergii pokarmowej